De Christus Koningkerk heeft zo’n 15 jaar leegstand gekend met als gevolg behoorlijke beschadigingen en achterstallig onderhoud aan dit bijzondere voormalige kerkgebouw. Na een intensief ontwerptraject dat in 2018 van start is gegaan zijn de plannen om van dit Rijksmonument een Archiefbewaarplaats te maken dan eindelijk gerealiseerd. Bremen Bouwadviseurs heeft als projectmanager in opdracht van Gemeente Heerlen het gehele ontwerpproces begeleidt van VO, DO, TO, Bouwteam tot en met de prijs- en contractvormingsfase.
De eerste bouwwerkzaamheden zijn door Laudy Bouw & Ontwikkeling in maart 2021 gestart. Voor de uitvoeringsfase hebben wij opdracht gekregen voor Directievoering & Toezicht, een gecombineerde rol die wij samen met de projectleider Vastgoed van de gemeente Heerlen hebben uitgevoerd. Op 1 augustus jl. is het project dan opgeleverd en wat een resultaat!
Het Rijksmonument heeft een volledige herbestemming ondergaan. Niet alleen zijn de gevels volledig opgeknapt maar is er een compleet nieuw gebouw gerealiseerd middels een doos-in-doos constructie. Hiermee is de binnendoos voorzien van een eigen funderingsconstructie gezien het benodigde draagvermogen wat nodig is om de archiefbewaarplaatsen op de verdiepingen te kunnen realiseren. Op deze verdiepingen is maar liefst 16km aan archiefopslag gerealiseerd waarbij de modernste technieken zijn toegepast. De archiefbescheiden worden bewaard in elektronisch verrijdbare dubbeldek archiefstellingen.
Deze archiefbewaarplaatsen zijn volledig apart geconditioneerd waardoor ze voldoen aan de Archiefregeling. De temperatuur en luchtvochtigheid dient constant te blijven zodat de archiefbescheiden in een optimaal klimaat bewaard kunnen blijven. Het bijzondere aan deze installatie is dat deze volledig zelfstandig draait op een eigen WKO-systeem. Hiermee kan het gebouw op een duurzame manier verwarmt en gekoeld worden en is een gasaansluiting niet meer nodig. Tevens zijn er 64 zonnepanelen voorzien.