Rekentool kostenkengetallen
Altijd een realistisch budget
Om accuraat de investeringskosten (ook wel stichtingskosten genoemd), of bouw-, installatie- en exploitatiekosten van uw zakelijk of maatschappelijk vastgoed te bepalen, gebruikt u de Kostenkengetallen-rekentool van Bremen Bouwadviseurs. Uitgaande van onze ruime kostendatabase, actuele benchmarkgetallen en marktconforme kostenelementen, berekent u met dit gratis instrument het benodigde budget per vierkante meter bruto vloeroppervlakte (€/m2 bvo). De Kostenkengetallen-tool geeft u een nauwkeuriger beeld dan wanneer u uw budget bepaalt met een vierkante meterprijs per bruto vloeroppervlakte die gebaseerd is op referenties uit het verleden.
U krijgt vroegtijdig inzicht in budget en eisenprogramma
Het voorgestelde budget is afhankelijk van kostenbepalende elementen zoals het type en indicatieve vorm van het gebouw, de locatie, het afwerkingsniveau en de mate waarin rekening gehouden is met de duurzaamheid van het gebouw. Door te variëren met deze factoren krijgt u al in een vroeg stadium inzicht in wat voor uw project een realistisch budget is. Ook geeft de tool u informatie over het programma van eisen. Uw architect kan met deze informatie direct zijn voordeel doen, met behoud van de maximale ontwerpvrijheid.
Over deze tool
De bouwmarkt en de vele omstandigheden die van invloed zijn op de productie in de bouwsector zorgen voor steeds wisselende effecten op de bouwmarkt. Als gevolg hiervan hebben onze opdrachtgevers nu meer dan ooit betrouwbare financiële inzichten nodig om haar te helpen bij het nemen van de meest verstandige beslissingen.
Ons werk voor onze nationale en internationale klanten toont aan dat op basis van de juiste beslissingen verbeterde uitkomsten en betere bedrijfsresultaten behaald worden. Dit realiseren wij samen met onze klanten met een nadrukkelijke focus op innovatie, opbrengsten en duurzaamheid:
- Het krijgen / houden van grip op de bouwfinanciën door actief cost control en cost management gebaseerd op meerdere bepalingsmethoden.
- Het verbeteren / optimaliseren van de total cost of ownership door de investering en de exploitatie met elkaar te verbinden.
- Het realiseren van beheerst en veilig bouwen door kennis van de primaire processen van de klant te combineren met de benodigde logistieke uitvoeringsprocessen en planningen.
- Het toepassen van meerdere bepalingsmethoden en een actuele kostendatabase.
- Het leveren van onderscheidende toegevoegde waarde door onze focus op de kostenbepalende facetten en risico’s, onze unieke 3D/BIM oplossingen en actuele (projecten)database
Eerste item (leeg dus verborgen)
Toepassingsmogelijkheden
De kostengegevens van deze vernieuwde website bevat vormfactoren en kostenkengetallen van gebouwen in diverse sectoren in Nederland. De gegevens geven een indruk van de vorm- en kostengegevens die wij hebben geanalyseerd uit onze projecten. Per objecttype benoemen we een aantal kostenbepalende factoren, vormfactoren en kostenkengetallen voor nieuwbouw of renovatie. Deze gegevens kunnen worden gebruikt ter ondersteuning van onderzoek en besluitvorming.
De data van onze website heeft diverse toepassingsmogelijkheden:
- Het bepalen van een indicatief investeringsbudget
- Het toetsen van een (probabilistische) raming of begroting
- Het toetsen van de gebouwvorm
- Inzicht krijgen in de kostenbepalende factoren van een elementcluster
- Inzicht krijgen in de kostenbepalende factoren van een gebouwtype
- Inzicht krijgen in de bandbreedten van de kosten per elementcluster
- Benchmarking, inzicht krijgen in de kosten voor verduurzaming.
Aandachtspunten
- Aan de data in deze publicatie kunnen geen rechten worden ontleend.
- De waarden in de publicatie zijn gemiddelden en corresponderen niet met het eventueel ter illustratie opgenomen beeldmateriaal.
- De kengetallen zijn afgerond en exclusief omzetbelasting.
Ieder project is uniek met zijn eigen specifieke kenmerken. Bij gebruik van onze informatie is het van belang om deze project specifieke kenmerken mee te wegen. Deze kenmerken kunnen leiden tot afwijkingen van de waarden zoals weergegeven. Van alle informatie geven we een bandbreedte weer: de laagste waarde, de gemiddelde waarde (de meest waarschijnlijke) en de hoogste waarde.
De meeste projecten bevinden zich binnen deze bandbreedten. Desondanks zullen er projecten zijn die zich buiten deze bandbreedte bevinden. Ieder project is uniek met zijn eigen specifieke kenmerken die kunnen leiden tot afwijkingen van de waarden. Kostenkengetallen van een element of cluster zijn afhankelijk van andere elementen of clusters en vormfactoren. Deze relaties zorgen ervoor dat wanneer voor een bepaalde vormfactor wordt gekozen dit invloed kan hebben op andere elementclusters. Een ontwerp met veel open gevel geeft een hogere warmtelast en vraagt dus meer koelvermogen. Dit zorgt naast hoge kosten voor elementcluster gevel ook voor hogere kosten voor elementcluster W-installaties.
‘Wat zijn de bouwkosten?’ Dit is de meest gestelde vraag in het vakgebied van een bouwkosten deskundige. Het antwoord luidt over het algemeen: ‘Dat hangt ervan af’ en dan volgt er een bedrag en een opsomming van de factoren die er voor zorgen dat de kosten hoger of lager uit kunnen vallen. Gedurende de ontwerpfase wordt de raming herzien op basis van nieuwe informatie, wat leidt tot bijstellingen naar boven of naar beneden. De werkelijke prijs van een project blijkt pas bij de aanbesteding en dan nog zijn er veel en hoge verschillen tussen inschrijvende partijen.
Een kostenraming is een benadering van de meest waarschijnlijke waarde voor de prijs van het project en deze wordt uitgedrukt in één getal. Ook risico’s worden vaak uitgedrukt als één opslagpercentage over het ramingsbedrag.
De bedragen op deze website zijn gebaseerd op de recent gemeten kostprijs van de aanbestedingsmarkt. De bouw en aanbestedingsmarkt is continu in beweging en als gevolg daarvan ook de kosten. Het is van belang om inzicht te hebben in de kostenontwikkelingen gedurende de looptijd van uw project. Hierdoor kunt u uw risico’s beperken en budgetten nauwkeuriger vaststellen.
Nieuwbouw of renovatie?
Voor de bouw- en investeringskosten maken we onderscheid tussen nieuwbouw en renovatie.
Afhankelijk van de grootte van een project en de te treffen voorzieningen bij uitbreiding kan er sprake zijn van toeslagen. Per gebouwfunctie zullen vormfactoren verschillen. Specifieke gebouweigenschappen zijn van invloed op de kostenkengetallen. Deze gebouwfuncties zijn gebaseerd op tabel 0 van de NL-SfB methode.
Renovatie
De kengetallen zijn opgesteld met als uitgangspunt dat de omvang van het gebouw gelijk blijft. Daarnaast is het uitgangspunt dat bij de situatie ‘renovatie’ het volledige gebouw wordt gerenoveerd. Sloopwerk is niet in de kostenkengetallen voorzien alsmede saneringskosten. Bij het wijzigen van functie is het van belang om de juiste kengetallen te hanteren.
Hieronder zijn de globale uitgangspunten voor de categorie gemiddeld, laag en hoog weergegeven waarmee de spreiding van de kostenkengetallen is bepaald.
Gemiddeld | Laag | Hoog |
---|---|---|
Standaard concept | Geen tot beperkte aanpassingen van indeling | Bijzonder gebouwconcept |
Gemiddelde aanpassingen aan gevel en dak | Geen tot beperkte aanpassingen in de schil (gevel en dak) | Volledige vervanging van gevel en dak bekleding |
Gemiddelde aanpassingen afwerkingen met beperkte bijzondere afwerkingen of materialisering | Beperkt aanpassingen aan afwerkingen | Volledige aanpassing/ vernieuwing afwerkingsniveau |
Gemiddelde aanpassingen installaties; comforteisen en niveau minimaal | Beperkte aanpassingen installaties, comforteisen en niveau gemiddeld | Volledige vernieuwing met hoog niveau en comfort |
Nieuwbouw
De kostenkengetallen zijn opgesteld met het uitgangspunt dat de objecten zelfstandig zijn met een functie. Vaak is er sprake van gedeelde functies (parkeren-kantoren bijvoorbeeld) in dat geval zullen sommige kosten (gedeeltelijk) vervallen of over meerder functies verdeeld moeten worden. Over de demarcatie hiervan moeten per project afspraken worden gemaakt.
Bij nieuwbouw van een object is er een grote variatie mogelijk van uitgangspunten. Hieronder zijn de globale uitgangspunten voor de categorie gemiddeld, laag en hoog weergegeven waarmee de spreiding van de kostenkengetallen is bepaald.
Gemiddeld | Laag | Hoog |
---|---|---|
Standaard concept | Concept laag kwaliteitsniveau | Bijzonder gebouwconcept |
Enkele bijzonderheden vorm en/of materiaalgebruik | Geen bijzonderheden in de gebouwvorm en/of materiaalgebruik | Bijzondere gebouwvorm en/of materiaalgebruik |
Gemiddeld kwaliteitsniveau afwerking en installatieniveau | Laag kwaliteitsniveau afwerking en installatieniveau | Hoog kwaliteitsniveau afwerking en installatieniveau |
Alle kostenkengetallen hebben betrekking op het gehele project c.q. vastgoed.
Eigendomsverhoudingen of demarcatie tussen verschillende gebruikers zijn geen onderdeel van de kostenkengetallen.
Bouwkosten
Voor de bepaling van de bouwkosten cf. de NEN 2699 geldt onderstaande toelichting.
DIRECTE KOSTEN
Onderbouw
Dit betreffen de kosten voor het grondwerk, funderingsconstructies en bemaling.
Elementen: 11, 13, 16 en 17
Bepalende factoren:
- verhouding BVO en bebouwd oppervlak (BBO)
- Bodemgesteldheid (type fundering)
- Ontgravingsdiepte en de benodigde bouwputvoorzieningen
- Locatie
Skelet
Dit betreffen de kosten voor de draagconstructie van de bovenbouw en inbouw van het bouwwerk.
Elementen: 21 (constructief), 22 (constructief), 23, 24, 27, 28
Bepalende factoren:
- De bouwhoogte en bouwmethodiek • De overspanning
- Eventuele overstekken
- Bijzondere constructies
- Vloerbelasting en vlakheidseisen
- Locatieomstandigheden
Dak
Dit zijn de kosten voor de afwerking van het dak en de eventuele dakopeningen.
Elementen: 37 en 47
Bepalende factoren:
- Percentage dak ten opzichte van het bebouwd oppervlak • Percentage dakopeningen
- Aantal een grootte van de dakvlakken
- Vormgeving/architectuur
- Gebruik als buitenruimte en/of verkeersruimte
- Type dakafwerking, bv groen dak
Gevel
Hieronder vallen de kosten voor de gesloten gevel, de gevelopeningen en de gevelafwerkingen.
Elementen: 21 (niet constructief), 31, 41
Bepalende factoren:
- Vormgeving/architectuur, materialisatie
- Doorvalbeveiliging
- Gebouwhoogte
- Windbelasting
- Geluidsbelasting
- Zonbelasting
Inbouw
Dit zijn de kosten voor de binnenwanden, binnenwandopeningen, trappen, ballustraden en leuningen alle afwerkingen van vloeren, wanden en plafonds.
Elementen: 22 (niet constructief), 24, 32, 33, 34, 42, 43, 44, 45, 48
Bepalende factoren:
- Gebouwfunctie en bijbehorend inrichtingsconcept
- Hoeveelheid binnenwanden ten opzichte van het bvo
- Hoeveelheid binnenwandopeningen
- Vormgeving/architectuur
- Flexibiliteit en indeelbaarheid
W-Installaties
Dit zijn de kosten voor alle installaties met betrekking tot het klimaat, watervoorziening- en afvoer en brandbestrijding, sanitair, loodgieterswerkzaamheden etc.
Elementen: 51, 52, 53, 54, 55, 56, 57, 58, 74
Bepalende factoren:
- Comforteisen
- Toegepast installatieconcept
- Beschikbaarheid alternatieve opwekkingsmogelijkheden
- Afstemming tussen bouwkundige en installatietechnische componenten
- Functiespecifieke onderdelen
E-Installaties
Hieronder vallen alle kosten voor installaties met betrekking tot elektrotechniek: stroomvoorziening, verlichting, beveiliging, gebouwbeheersvoorzieningen, ICT etc.
Elementen: 61, 62, 63, 64, 65, 67
Bepalende factoren:
- Comforteisen
- Toegepast installatieconcept
- Beschikbaarheid daglicht
- Beschikbaarheid alternatieve opwekkingsmogelijkheden
- Voorzieningen: toegangscontrole, inbraakbeveiliging
- Afstemming tussen bouwkundige en installatietechnische componenten
- Functiespecifieke onderdelen
T-Installaties
Dit zijn de kosten voor liften, roltrappen- en paden, hefplateau’s etc.
Elementen: 66
Bepalende factoren:
- Aantal bouwlagen
- Snelheid
- Afmeting
- Vormgeving/architectuur
- Functiespecifieke onderdelen
Vaste inrichting
De vaste inrichting betreffen de vaste gebruikersvoorzieningen zoals pantry’s, kapstokken, balies, keukens, postkasten bellentableau’s etc. Tevens worden vaste onderhoudsvoorzieningen hieronder opgenomen.
Elementen: 71, 72, 73, 75, 76, 77, 78
Kostenbepalende elementen:
- Afwerkingsniveau en materialisatie • Vormgeving/architectuur
- Compleetheid van inrichting
- Functiespecifieke onderdelen
Terrein
De kosten voor onder meer de terreinafwerking op de kavel, terreinverlichting, terreinriolering, inrichting, fietsenstallingen, bergingen.
Elementen: 91, 92, 93, 94, 95, 96, 97, 98
Bepalende factoren:
- Verhouding verhard/groen
- Vormgeving/architectuur
- Terreininrichting
INDIRECTE KOSTEN
Algemene uitvoeringskosten
Dit zijn de kosten van materiaal en/of arbeid die nodig zijn voor de uitvoering van een bouwproject, voor zover deze kosten niet zijn verbonden aan middelen, zoals materialen, die op de bouwplaats bij oplevering achterblijven.
Bepalende factoren:
- Locatieomstandigheden
- Beperkte bouwplaats/ voldoende bouwterrein
- Bouwmethodiek (benodigde voorzieningen)
- Bouwcomplexiteit
- Ruimte voor opslag
- Bereikbaarheid/logistiek
- Bouwtijd
Staartkosten
Hieronder rekenen wij de Algemene Kosten, Winst & Risico en coördinatievergoeding.
De algemene kosten zijn de kosten voor de algemene bedrijfsorganisatie die nodig is voor de bedrijfsvoering. Winst & Risico is een post die de winst voor de uitvoerende partij bepaald en waar eventuele tegenvallers uit betaald worden.
Bepalende factoren:
- Organisatieomvang
- Winstpercentage
- Inschatting projectrisico
- Wijze van aanbesteding
Investeringskosten
Voor de bepaling van de investeringskosten cf. de NEN 2699 geldt onderstaande toelichting.
Grondkosten
Met de grondkosten worden de kosten voor bouwrijp maken terrein bedoeld, infrastructurele voorzieningen, planschade en rentekosten over de grond. De verwervingskosten van de grond zijn locatiegebonden en niet voorzien in de procentuele toeslag.
Bepalende factoren:
- Grondaankoop
- Verwervingskosten
- Sloopwerken
- Benodigde infrastructurele voorzieningen
- Bovenwijkse voorzieningen
Bijkomende kosten
Dit zijn de kosten die nodig zijn voor ontwerp en uitvoering zoals honoraria, legeskosten voor de instanties zoals de gemeente, brandweer, nutsbedrijven en verzekeraars. Daarnaast kunnen kosten voor grond- en milieuonderzoeken en –rapportages, selectie- en aanbestedingen onder deze post vallen, alsmede eventuele bijzondere onderdelen zoals verkoopkosten, kunst en festiviteiten.
Bepalende factoren:
- Honoraria
- Aansluitkosten
- Heffingen en verzekeringen
- Risicoverrekening
- Ontwikkelaars- en verkoopkosten
- Kunst
- Aanloopkosten
Onvoorzien
Bij ieder project zijn er ten opzichte van het uitvoeringsgereed ontwerp gedurende uitvoering wijzigingen danwel omstandigheden te verwachten die niet redelijkerwijs niet te voorzien zijn. Hiervoor wordt dan ook de post onvoorzien bij de stichtingskosten opgenomen.
Deze reservering is voor programma- en bestekwijzigingen of voor onverwachte prijsstijgingen.
Bepalende factoren:
- De mate van uitwerken van de aanbestedingsstukken
- De aanbestedingsvorm
- Risico en kansen
Belastingen
Omzetbelastingen en eventuele bijzondere belastingen.
Financiering
Financieringskosten/rente voor de grond en/of voor de bouw.
Bepalende factoren:
- Financieringswijze
- Rentepercentage
Omschrijving Utiliteitsbouw | Nieuwbouw | Renovatie |
---|---|---|
Grondkosten en sloopkosten | Projectafhankelijk | Projectafhankelijk |
Honoraria incl. verschotten | 8,50% - 14,00% | 7,00% - 11,00% |
Prijsstijgingen (max. 18 mnd. bouwtijd) | 1,00% - 2,50% | 1,00% - 2,50% |
Leges en aansluitkosten | 2,00% - 3,50% | 2,00% - 3,50% |
Voorbereidingskosten | 0,50% - 1,00% | 0,50% - 1,00% |
Ontwikkelingskosten | 3,50% - 5,00% | 3,50% - 5,00% |
Onvoorzien | 5,00% - 7,00% | 5,00% - 7,00% |
Financieringskosten | 2,50% - 3,00% | 2,00% - 2,50% |
Totaal bijkomende kosten | 23,00% - 36,00% | 21,00% - 32,50% |
Omschrijving Woningbouw | Nieuwbouw | Renovatie |
---|---|---|
Grondkosten en sloopkosten | Projectafhankelijk | Projectafhankelijk |
Honoraria incl. verschotten | 6,00% - 9,00% | 5,00% - 8,00% |
Prijsstijgingen (max. 18 mnd. bouwtijd) | 0,50% - 1,50% | 0,50% - 1,50% |
Leges en aansluitkosten | 2,00% - 3,00% | 2,00% - 3,00% |
Voorbereidingskosten | 0,00% - 0,50% | 0,00% - 0,50% |
Ontwikkelingskosten | 3,50% - 5,00% | 2,50% - 4,00% |
Onvoorzien | 5,00% - 7,00% | 5,00% - 7,00% |
Financieringskosten | 2,00% - 3,00% | 1,50% - 2,50% |
Totaal bijkomende kosten | 19,00% - 29,00% | 15,50% - 26,50% |
Exploitatiekosten
Voor de bepaling van de investeringskosten cf. de NEN 2699 geldt onderstaande toelichting.
T.b.v. de exploitatiekosten maken we gebruik van de opgestelde bouwkostenraming of een opname (zgn. nulmeting) ter plaatse.
De onderwerpen die hiervoor o.a. van toepassing zijn hebben betrekking op:
Huisvesting
- Kapitaalslast rente en aflossing
- Belastingen onroerendezaakbelasting
- Verzekeringen opstalverzekering
- Onderhoud planmatig incl. reservering voor vervanging
- Verbruik water, elektra, gas
Diensten en middelen
- Schoonmaak
- Beheren – beheerskosten
- Informatie en communicatie
- Externe voorzieningen
- Facility management
Gratis inloggen om meer details te zien
Door een account aan te maken en in te loggen, krijg je meer details te zien bij de kengetallen. Klik hieronder op de verschillende opties om te registreren en in te loggen.
Inloggen
Registreren
Wachtwoord vergeten
Wachtwoord vergeten? Klik hier om een nieuw wachtwoord in te stellen.
Kengetallen voor bouwkosten
Klik op een categorie hieronder om de kengetallen te bekijken.




















